Close button

У Європі подорожчав газ: як це вплине на українців

У Європі подорожчав газ: як це вплине на українців

В Європі оптова ціна газу за все за один день 29 грудня виросла на 9%, досягнувши максимального значення за два роки. Тисячу кубометрів продають за $ 221. В результаті блакитне паливо буде дорожчати і в Україні, повідомляє Обозреватель.

Згідно статистики Української енергетичної біржі, днем раніше поставки відбувалися за ціною $ 212 за тисячу кубометрів. При цьому рекордно (на 40%) знизилися надходження газу в трубопровідну мережу.

В Україні вартість блакитного палива залежить від двох показників: ціна в Європі і курс долара. З серпня 2020 року постачальники газу самі формують тариф виходячи з біржової ціни за станом на 25-е число кожного місяця. Кабінет міністрів більше не впливає на ціни.

На ринку є десятки різних постачальників і українці самі можуть вибирати, у кого і за якими цінами купувати. Раніше тариф на газ встановлювався відразу на опалювальний сезон, але зараз вартість блакитного палива може змінюватися щомісяця.

Ціна на газ залежить від наступних факторів:

  1. погоди в Європі;
  2. поведінки "Газпрому";
  3. того, яким чином приватні компанії, які закачали газ у сховища, вирішуватимуть питання про його продаж.

Складова газу в тарифах на тепло і гарячу воду - 70-80%. Платіжки за газ для більшості українців займають значну частину в загальних витратах на комуналку. Так, близько 70% - вартість опалення, решта - гаряча вода, електроенергія, холодна вода і газ.

Новини

Популярні теми форуму

analytics